• Norsk
  • English

Vis nyhet

FAR ER VIKTIG: Mødre er ikke i stand til å erstatte gutters behov for en mannlig rollemodell i oppveksten, mener professor Sigurd Skirbekk. Faksimile: NRK.

Fedreløse gutter har større risiko for å bli voldsmenn

Av: Fedrerett
Publisert:

Professor Emeritus Sigurd Skirbekk kaster seg inn i debatten om assistert befruktning av single og advarer mot å frata guttebarn en farsfigur, skriver NRK.

I dag skal Høyres landsmøte ta stilling til om de vil si ja til at enslige kvinner skal få hjelp av det offentlige til å bli gravide.

Blir forslaget vedtatt og en gang trer i kraft, vil det være mulig for en kvinne å kunne bli mor uten å være med en mann.

– Dersom gutter skal bli menn, men ikke voldsmenn, er det mye som taler for at fedre er viktige, skrev professor emeritus i sosiologi i en kronikk i Aftenposten tidligere i vinter.

Kan bli voldsmenn og drapsmenn

Professoren viser til at forskning fra USA viser at 72 prosent av amerikanske drapsmenn på 90-tallet vokste opp uten kontakt med fedrene sine.

– I en spørreundersøkelse utført i USA oppgir 80 prosent at fravær av fedre er det største samfunnsproblemet i USA i dag, sier Skirbekk til NRK.

Skribekk sier også at annen forskning viser at gutter som ikke har kontakt med far er overrepresentert på selvmordsstatistikken og voldtektsstatistikken i USA.

– Alt ved USA er ikke likt i Norge, men man trenger mer forskning på dette, sier Skirbekk.

– De første fem årene er kanskje mødre bedre til å kunne tolke ikke-verbal kommunikasjon fra sønnene. Men som 5-åring skal gutter binde seg til sin far, i puberteten skal han frigjøre seg fra ham og i voksen alder skal han få et avbalansert forhold til sin far. Dette er stadier hvor mødre ikke kan være rollemodeller for gutter, sier Skirbekk.

30 år gammel forskning

Sosiolog og forsker ved Nordlandsforskning, Helga Eggebø på sin side mener det finnes mye aktuell forskning på dette feltet, men at forskningen Skirbekk baserer seg har gått ut på dato.

– Den 30 år gamle forskningen han viser til tilhører en tid da mannsforskningen var veldig rask med å konkludere med at alt som går galt med barn skyldes fravær av far, sier Eggebø til NRK.

Last kommentarfelt

Brukerinnlogging

Tast inn ditt brukernavn og passord her for å logge inn på nettstedet:
Logg inn